Nyheder

Sikker Sankt Hans

Vi forbinder Skt. Hans med sange ved bålet, midsommerhygge og trængsel på heksemotorvejen til Bloksbjerg. Men hvis man ikke passer på og overholder reglerne for bålafbrænding, kan festlighederne blive afbrudt af tudende brandbiler.

Brandsikker Sommer

De varme og lyse aftener med grillhygge på terrassen, bål til Sankt Hans og havearbejde i weekenderne. Det er en fantastisk tid.

Pas på med ukrudtsbrændere

Beredskaberne opfordrer til stor forsigtighed og omtanke, når man færdes i naturen på denne tid af året. For på trods af det ustabile forårsvejr er planter, træer og buske meget tørre og har let ved at brænde.

Markbrande mangedobles i høstperioden

Når høsten begynder for alvor i Danmark, stiger brandrisikoen markant på markerne. De kommunale redningsberedskaber kører i de værst ramte måneder ud til 6 gange så mange markbrande som på en normal måned.
Tal fra Beredskabsstyrelsens statistikbank viser, at der de seneste 5 år gennemsnitligt har været 45 markbrande om måneden, mens gennemsnittet i august måned har ligget på 171 markbrande. I august 2015 var tallet helt oppe på 296 brande, og de foregående to år var tallet endnu højere.

- Markbrande er hvert år skyld i, at værdier for mange millioner går tabt, og markbrandene kræver mange ressourcer fra det lokale redningsberedskab. Som landmand kan man ved at træffe en række forholdsregler og følge nogle gode råd nedsætte risikoen for markbrand væsentligt, fortæller Seniorberedskabsmester og kampagneplanlægger Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsens Center for Forebyggelse.

Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI), Foreningen af Kommunale Brandvæsner, Dansk Landbrugsrådgivning og Forsikring & Pension har samlet en række gode råd i folderen ’Høstbrande – du har et ansvar’. Folderen kan du downloade her på siden.

Graf over markbrandes fordeling på måneder

Maskiner og ukontrolleret afbrænding starter brandene
Megen nedbør er med til at nedsætte antallet af markbrande, mens tørre, varme og blæsende dage øger risikoen for markbrande. Uanset vejret er høstmaskinernes indtog på markerne dog lig med en øget brandrisiko.
Det er ofte friktionsvarme eller fejl i høstmaskiner som halmpressere og mejetærskere, der er årsag til brandene.
En væsentlig del af markbrandene udgøres desuden af markafbrændinger, der er kommet ud af kontrol. Set over en 5-årig periode blev ca. 1/3 af markbrandene i høstperioden startet af markafbrændinger.

Flere kvinder vælger at blive brandmænd

En ud af de 6 kvinder hos Midt- og Sydsjællands Brand & Redning, er

9. oktober 2015

Forbud mod brug af skylanterner

Designed by Synergi Reklamebureau Webbureau