Brandsikker brug af grillen og bålet

Brandsikker brug af grillen og bålsted

Når der skal hygges med grill eller et flytbart bålsted, så er det vigtigt, at du har taget nogle forholdsregler. Der er nemlig intet der kan ødelægge en hyggestund som et bål, der futter huset af...!

Vær tålmodig, når du tænder op
Du kender det sikkert godt, når kullene bare ikke vil brænde. Du kan nemt blive fristet af lige at hælde lidt husholdningssprit eller benzin fra plæneklipperen over, for at sætte fut i bålet.
Lad være! Ofte er der alligevel en lille glød et sted i kullene og så kan der uden varsel opstå en eksplosionsagtig brand. Resultatet er alvorlige forbrændinger hos dig og alle andre i nærheden. Brug i stedet avispapir, tændblokke eller en ukrudtsbrænder. Brug kun tørt brænde. 

Pas på kulilte-forgiftning
Din grill eller dit bålsted skal naturligvis stå på et fast og sikkert underlag, sådan at en gnist ikke kan antænde omgivelser. Vær især opmærksom på dette om sommeren, når græsset kan være meget tørt. Det danske sommervejr er dog lunefuldt og mange bliver fristet til at sætte grillen ind i udestuen eller garagen, når det regner. Lad være med det!

Ved forbrænding af grillkul udvikles nemlig CO og CO2. Stoffer som begge er meget farlige. CO vinder konkurrencen over de frie iltmolekyler nede i lungerne, idet CO optages ca. 300 gange nemmere i blodet end ilt. Der er således ikke plads til ilten i blodet og hjernen får ikke tilstrækkeligt ilt. CO2 derimod vinder konkurrencen over ilten allerede inden, det når ned i lungerne. Ilten opsluges simpelthen fra rummet.
Når dette forekommer i en udestue, så vil mennesker og dyr simpelthen kunne besvime på grund af manglende ilttilførsel til hjernen. Det kan man dø af!

Ryd op efter dig
Heldigvis går det godt for langt de fleste mennesker, når grillmaden tilberedes. Nu er der kun oprydningen tilbage.
Selv om man tror, at kullene er helt slukkede, så vær opmærksom på, at der ofte kan være små gløder tilbage. Ofte får kullene tilført ny ilt, når du roder med dem under oprydningen og kan ligge og ulme. Hvis de ligger i skraldespanden eller der falder noget brændbart ned på grillen i garagen, så er risikoen for en brand kan starte. 
Derfor skal du lade grillen stå udenfor natten over eller sluk kulresterne helt med lidt vand.

 

Link til folderen: Grill, bål og ukrudtsbrænder - Med omtanke

Webdesign og udvikling / SYNERGI